Filament är d
en plasttråd som behövs för att göra utskrifter i 3D skrivare. Filamentet vi säljer är tillverkat av Rosa3D i Europa under noggrann kvalitetskontroll  ISO 9001: 2015  och det håller hög kvalité till ett mycket bra pris. Färgerna nedan är endast ett litet urval av alla färger som finns.

I sortimentet finns filament tråd nedan med förslag till lämpligt användningsområde och angivande av grundkrav.

PLA ( Polylactic Acid )
PLA är ett nedbrytningsbart plast-material (Polymer) som oftast är gjort på förnyelsebara tillgångar. Det är även det mest vanliga filamentet på marknaden för 3D skrivare. PLA är är lätt attt skriva ut med och skrivs ut med låga temperaturer med eller utan undervärme. Utskrifter i PLA är lämpade för prototyper och produkter som utsätts för liten mekanisk åverkan, liten stress påverkan och låga omgivningstemperaturer tex. figurer och prydnads föremål för bokhyllan inomhus. Vi rekommenderar alltid PLA till nybörjare.

PLA kräver ingen uppvärmd byggplatta och skrivs ut vid måttlig temperatur 180-230°C.


PETG ( Polyethylene Terephthalate + Glykol )
PETG filament är i princip samma material som används för att tillverka PET flaskor, fast med tillägg av glykol. PETG är inte nedbrytningsbart, men det är återvinningsbart precis som PET flaskor. PETG är förhållandevis lätt att skriva ut med och det är tåligare än PLA och kan användas som praktiska detaljer och komponenter då det har bättre mekaniska egenskaper och tåler högre omgivningstemperaturer än PLA. PETG är något flexibelt, det är vattenavisande och slitstarkt och ger blanka släta ytor.


PETG kräver en uppvärmd byggplatta 60-80°C och skrivs ut vid ganska hög temperatur 220-260°C.


PETG +CF ( Polyethylene Terephthalate + Glykol ) med CarbonFiber
PETG filament är i princip samma material som används för att tillverka PET flaskor, fast med tillägg av glykol och i detta filament kolfiber partiklar som gör filamentet mer tåligt. PETG + CF är designat för att skriva ut strukturella element och rörliga delar på maskiner där en hög hållbarhet, hög kemisk motståndskraft och en hög värmebeständighet krävs. Tillsatsen av kolfiber förbättrar filamentets mekaniska egenskaper. ökar temperaturområdet och ger en hög slaghållfasthet.

PETG +CF kräver en uppvärmd byggplatta 70-90°C och skrivs ut vid en ganska hög temperatur 240-270 °C. Ett härdat munstycke rekommenderas då kolfiberpartiklarna sliter på munstycket.


ASA ( Acrylonitrile Styrene Acrylate )
ASA filament är en hybrid av ABS plast och lättare att skriva ut med än ABS. Detta filament är ett självklart val för praktiska tillämpningar både inom och utomhus och det används mycket inom automobil industrin. Det är ett mycket tålig plast material för 3D utskrifter och kan användas i många praktiska applikationer då det är tåligt mot kemikalier och höga temperaturer och det är dessutom UV-beständigt. Utskrifter med ASA filament får en sidenmatt vacker yta och kan efterbehandlas med slipning, primning och lackering. ASA filament är lätt att skriva ut men för att undvika "warping" så bör skrivaren vara innesluten och en vidhäftare kan behöva användas.


ASA kräver en uppvärmd byggplatta 90-110°C och skrivs ut vid ganska hög temperatur 230-255°C. Innesluten skrivare rekommenderas men beroende på utskriftmodell så kan det fungera utan.

ASA filament är valet när du behöver ett högpresterande material som är lättare att skriva ut än ABS. ASA krymper mindre och avger mindre ångor under utskrift än ABS filament.


PA+15CF ( Polyamide ) Nylon med CarbonFiber
PA +15CF är ett filament med 15% carbonfiber. Med denna kombination av nylonplast och kolfiber får man ett material med mycket god hållbarhet och utskrifterna kan till och med ersätta stål element i vissa applikationer. PA +15CF kan utstå upp till 160°C kontinuerlig omgivningstemperatur utan att deformeras. Som med all PA ( nylon ) filament kan utskriften vara en utmaning då det har en tendens till "warping" men inblandningen av 15% kolfiber och användning av en vidhäftare gör benägenheten till vridning på byggplattan mindre.


PA +15CF kräver en uppvärmd byggplatta 70-120 °C och skrivs ut vid hög temperatur 250-300°C. Inneslutning / skrivarkåpa är nödvändig och ett härdat munstycke rekommenderas då kolfiberpartiklarna sliter på munstycket.


BioCreate ( Biopolymer ) Filament
BioCreate är ett filament tillverkat med 100% natuliga råvaror som bryts ner på endast 12 veckor vid anaerobisk process som kompostering. Bio Create är mycket lätt att skriva ut och det har en hög temperaturbeständighet Vicat 114°C. Filamentet har ett brett användningsområde tex. dekorativa modeller, maskinelement, leksaker, tallrikar och möbeldetaljer. Den färdiga utskriften kan bearbetas med borrning, slipning, primning och lackering. Bio Create är också livsmedelsgodkänt.

Bio Create kräver en uppvärmd byggplatta 60-80°C och skrivs ut vid ganska hög temperatur 200-230°C.


BioWood ( Biopolymer )
BioWoodär ett filament tillverkat med 100% natuliga råvaror som bryts ner på endast 12 veckor vid anaerobisk process som kompostering. BioWood innehåller små partiklar av riktigt trä, det luktar trä och  är mycket lätt att skriva ut. Filamentet har ett brett användningsområde tex. dekorativa modeller, leksaker, skålar, tallrikar, musikinstrument och detaljer till möbler. Den färdiga utskriften kan bearbetas med borrning, slipning, primning och lackering. Bio Create är också livsmedelsgodkänt.

Bio Create kräver ej en uppvärmd byggplatta men för bäst vidhäftning rekommeneras dock en vidhäftare. Filamentet skrivs ut vid låg temperatur 170-210°C.