Fiberoptisk belysning används för punkt, effekt och dekorationsbelysning i många applikationer. En typiskt fiberoptisk belysningsinstallation består av en ljuskälla kallad projektor och en eller flera Fiberoptiska ljusledare. Använder man flera ljusledare så samlas ena änden av dem ihop till en fiberstam och ansluts till ljuskällan. De andra ändarna av ljusledarna som kan vara flera meter bort blir då ljuspunkter och kan placeras ut som tex. i en stjärnhimmel. Ljusledarna kan också anslutas till en Fiberoptisk ArmaturLins eller Kristall.


Ljuskällan finns som Halogenprojektor och Ledprojektor där Halogenprojektorn har funnits i många år och har många nackdelar som tex.

-hög energiförbrukning.
-hög värmeutveckling vilket kan deformera ljusledarna.
-stora fysiska dimensioner vilket kan göra den svårplacerad.
-halogenlampan har kort livslängd och får bytas ofta.

Ledprojektorn har många fördelar som tex.

-låg energiförbrukning
-låg värmeutveckling
-små fysiska dimensioner
-lång livslängd
-många olika ljusfärger

Vi säljer endast Ledprojektorer och de finns som enfärgade eller flerfärgade med effekter från 1W upp till hela 80W ljuseffekt.

De fiberoptiska Ljusledarna finns i olika storlekar och utföranden tex. ändljus fiber och längsstrålande fiber och sparkling fiber som är en gnistrande längsstrålande fiber.

Exempel på fiberoptisk belysning med ändljuspunkter är stjärnhimmel som består av en fiberstam med ett stort antal fiberoptiska ljusledare i olika dimensioner kopplade till en Ledljusprojektor.

Då de fiberoptiska ljusledarna inte är strömförande och inte blir varma så kan de i princip användas överallt.

För de som själv vill sätta ihop ett fiberoptiskt belysningspaket så behövs endast en Ljuskälla och en eller flera Ljusledare.